izrada pjesme

Još šezdesetih godina mnogi domaći pjevači su obrađivali talijanske pjesme ili francuske šansone. Ipak, redovno su potpisivali autore originalne glazbe. Tijekom osamdesetih se ustalio trend obrađivanja stranih pjesama, ali bez navođenja autora. Tada smo i po prvi put mogli čuti za "plagijate" u domaćoj glazbi.

Sam Plagijat (lat. plagere = oteti), označava čin prisvajanja ili kopiranja tuđeg pisanog, umjetničkog ili drugog kreativnog rada u svoj vlastiti, bilo djelomice ili u cijelosti, bez navođenja izvornog autorstva ili izvornika. Za razliku od krivotvorenja u kojemu je upitna autentičnost djela, kod plagijata je riječ o nezakonitom i neetičnom prisvajanju tuđeg djela, koje se prikazuje kao vlastito. Kada se konkretno govori o glazbenom plagijatu, onda je uvriježeno mišljenje da se pjesma proglašava plagijatom, ako ima najmanje četiri identična takta. Popis plagijata na domaćoj glazbenoj sceni je zapanjujuće velik, a mi Vam ovom prilikom donosimo nekoliko najočitijih primjera.

Ivana Kindl "Strastvena žena" = Beyonce "Naughty girl"
Kopirajući razne svjetske uzore, Ivana Kindl malo se zaletjela, pa je sa Silvijem Pasarićem potpisala "Strastvenu ženu", koja nije ništa drugo nego tek ponešto izmijenjena "Naughty Girl". Tada vrlo moderni istočnjački ritmovi, koji su se više-manje bazirali na istom melosu, u kratkom su roku preplavili top liste, a "Strastvena žena" prošla je na Doru i plasirala se u finale.

Alka Vuica "Varalice" = Despina Vandi "Spania"
Iako se voli predstavljati kao osoba s visoko postavljenom "moralnom crtom", i Alka ima prepisivačku prošlost. Njeni se hitovi mogu nabrojiti na prste jedne ruke, a medu njima ima potpuno ukradenih pjesama. Tako je dosjetljiva Vuica pronašla hit grčke pjevačice Despine Vandi (misleći valjda - tko sluša grčku glazbu) i od pjesme "Spania" napravila hit "Varalice". A onda je u plagiranje uvukla i Franju Valentića, koji je zajedno s Alkom potpisan kao autor pjesme. Valjda joj je pomogao da grčki hit što spretnije zakamuflira..

Magazin "Tko me zove" = Destinys Child "Survivor"
Grupa Magazin nastupila je svojedobno na Hrvatskom radijskom festivalu s pjesmom "Ko me zove", koja je nedugo nakon toga postala veliki domaći hit. Iako je kao autor glazbe potpisan, naravno, Tonči Huljić, potpuno je jasno da se radi tek o neznatnoj preradi hita grupe Destinys Child. Priča je postala toliko raširena da neki domaći izvođači na gažama vješto uklapaju dvije spomenute pjesme.

Doris Dragović "To" = Gloria Gaynor "I will Survive"
Tonči Huljić, autor glazbe za "To", još se jednom pokazao kao pravi "reciklator", jer je evergreen Glorije Gaynor vješto zakamuflirao, a Doris se s pjesmom u velikom stilu vratila na hrvatsku estradu. Ljubitelji zabavne glazbe plesali su na Doris, nesvjesni da zapravo cupkaju na "pohrvaćenu" verziju "I Will Survive", a Doris je nastavila s pjevanjem recikliranih hitova ("Kao ti" i "Lice" imaju upitne korijene).

Vesna Pisarović "Ja čekam noć" = Celine Dion "Because you love me"
Vesna je tad bila u fazi suradnje s Milanom Vlaović, autoricom glazbe spomenute pjesme. S prvim taktovima njene izvedbe na Dori bilo je jasno da se radi o velikom hitu Celine Dion, i to vrlo nevješto prekopiranom. Na Dori je prošla zapaženo, a Vlaovićka je mirne duše gledala (i gleda) svoj potpis kao autora glazbe, unatoč činjenici da pjesme sliče kao jaje jajetu.

Thompson "Iza devet sela" = Abba "Super trooper"
Iako je Thompson svojedobno priznao kako se slaže da njegova i Abbina pjesma previše nalikuju, i dalje je potpisan kao autor glazbe za spomenutu pjesmu, što znači da tantijemi (novac od autorskih prava) i dalje idu njemu u džep. Jedan je to od najvećih Thompsonovih hitova, a još više zapanjuje činjenica da je s očitim plagijatom osvojio grand prix HRF-a, koji na natječaj prima samo "nove, autorske i neemitirane pjesme".

Vesna Pisarović "Spremna sam" = Crni biseri "Nisam više taj"
Dok je radila s Milanom Vlaović, potkradali su se plagijati pa je Vesna prekinula suradnju. Ipak, ustaljenu formu prepisivanja Pisarovićka je nastavila i u fazi kad je sama počela pisati pjesme. Srpski Crni biseri krajem osamdesetih izdali su pjesmu "Nisam više taj", koja na našim prostorima i nije imala većeg odjeka, što je Vesna iskoristila i bez problema uklopila u pjesmu "Spremna sam". Kao autora glazbe potpisala je, naravno, samo sebe.

Karma "Sedam dana" = Maggie Reilly "Everytime We Touch"
Jedan od prvih hitova grupe koja je popularnija u Češkoj i Slovačkoj nego u matičnoj zemlji zapravo je pjesma "Everytime We Touch", koja je do danas doživjela bezbroj obrada, a original izvodi Maggie Reilly. Karmi se, inače, spočitava mnogo ukradenih motiva i sampleova, no to previše ne brine grupu koja plagiranjem postiže zavidne naklade albuma.

Vanna "Početak i kraj" = Pink "Just Like A Pill"
Vanna je u svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri vješto izbjegavala autore plagijatore (Boytronica pritom ne računamo, jer je u zlatnoj fazi ET-ja još imao ideja). Najavni singl njenog albuma "Ledeno doba" neodoljivo podsjeća na veliki hit pjevačice Pink, pa je originalnost Brune Kovačića pri skladanju Vanninog hita posve upitna. Vanna je najavila da se okreće "tvrđem zvuku", a nas jako zanima uključuje li to još pokoje "virkanje" u tuđe, ranije provjerene hitove.

Ivana Banfić "Vjerujem" = Billy Joel "We Didnt Start The Fire"
Ivaninu pjesmu na Knin Festu već su pjevale dvije anonimke, pa u vodu padaju sve izjave o tome kako joj je ova pjesma "posebna" i kako se u njoj "odmah našla". Pjesma Billyja Joela prvo će vas asocirati na "Malo nas je, al nas ima" Dine Dvornika i Borisa Novkovića, ali spomenuti dvojac potpisao je pravog autora. Anti Pecotiću, autoru Ivanine pjesme, to ne pada na pamet, kao ni mnogo puta dosad.

Danijela Martinović "Pleši sa mnom" = Leonard Cohen "Dance With Me To the End Of Love"
Neki možda neće na prvo slušanje uočiti sličnost, ali radi se o potpuno ukradenoj harmoniji, pametno zapakiranoj u sasvim drugačiji glazbeni izričaj. Riječ je o jednom od najvećih hitova Danijele Martinović, za kojeg čak ni naslov nije htjela puno mijenjati. Kao autor glazbe potpisan je Zlatan Fazlić, ali nakon pomnog slušanja shvatit ćete da je spomenuti autor tek dodavanjem drugačijeg teksta uspio malo odmaknuti od evergreena Leonarda Cohena.

Ivana Banfić i Dino Merlin "Godinama" = Youssou NDour "My Daughter"
O ovom se "incidentu" po medijima već pisalo, no ne možemo, a da ne spomenemo "smicalicu desetljeća". "Godinama" je svojedobno bio ogromni hit, neki su ga čak nazivali i pjesmom desetljeća, ali komplimenti su pali u vodu kada se saznalo da je domišljati Dino Merlin zapravo "iskopao" pjesmu jednog afričkog umjetnika i od nje stvorio hit kojeg napamet znaju i vrapci na grani. Inače, Merlina se i osim ovog slučaja često povezuje s prepisivanjem.

Želite imate "svoju" pjesmu, koja će se napraviti samo za Vas, voljenu osobu, Vašu firmu, udrugu, stranku, sportski klub ili za bilo koju drugu svrhu, s potpunim povjerenjem nam se možete obratiti, znajući da će pjesma biti u potpunosti originalna i jedinstvena. Više o ponudi izrade pjesme, možete pročitati ovdje.