prva web stranica u povijesti interneta

Jeste li se ikada zapitali kako je izgledala prva web stranica u povijesti interneta, te čemu je služila? Ako jeste, evo odgovora.

Kad kažemo Internet mi ustvari najčešće mislimo na World Wide Web (WWW). Sam Internet postoji još od 1969. godine kao globalna, fizička mreža za povezivanje i razmjenu podataka. Internetom su se znanstvenici služili punih 20 godina prije nego je ekipi s instituta CERN, kojoj je na čelu bio britanski fizičar Tim Berners-Lee, dozlogrdilo dopisivati se 'old school' poštom s kolegama iz svijeta.

Predložili su izgradnju sustava za distribuciju informacija putem postojeće internetske mreže, bacili se na posao i osmislili hipertekst kako bi znanstvenici s CERN-a, ali i iz čitavog svijeta, mogli publicirati dokumente online, linkati ih, slati jedni drugima putem interneta i pritom se dobro zabavljati. Tako je 1989. rođen WWW.

Prva web stranica napravljena je 1990. godine u laboratoriju Europske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN), a kreirao ju je Britanac Tim Berners-Lee. Berners-Lee izumio je World Wide Web, skraćeno WWW sustav koji omogućuje povezivanje, sortiranje i pregledanje svih vrsta sadržaja. Kada je Berners-Lee napravio prvu web stranicu, internet je bio grupa statičkih dokumenata koje su uglavnom koristile obrambene strukture i akademske institucije. Njegov prijedlog trebao je omogućiti lako pretraživanje i dijeljenje elektronskih dokumenata. "Bilo je frustrirajuće to što su se različite informacije nalazile na različitim računalima i morali ste se uvijek i iznova prijavljivati da biste im pristupili. Pitao sam se zar ne postoji drugi način povezivanja i dijeljenja informacija, neki imaginarni sustav koji ih sve povezuje. I tako je nastala prva internet stranica", rekao je Berners-Lee..

Inače, prva web stranica na svijetu, dostupna i danas na adresi: http://line-mode.cern.ch/www/hypertext/WWW/TheProject.html , a izrađena je na NeXT računalima, kao, uostalom, i kompletan WWW softver. Tvrtku NeXT osnovao je Steve Jobs, nakon što je krajem 80.-ih najuren iz Applea, i iako nikad nisu postigli komercijalan uspjeh, riječ je bila o kompjuterima daleko ispred svog vremena. Berners-Lee i njegova ekipa nekoliko su godina radili na usavršavanju WWW standarda da bi, 1993. godine, objavili kako je kompletan izvorni World Wide Web kod dostupan svima. Svijet je ubrzo prigrlio WWW standard. Do kraja 1993. godine bilo je nekih 500 web servera na internetu, a danas ih ima blizu 650 milijuna!

Ako vas zanima i pogledate prvu web stranicu, vidjet ćete da ona nije imala nikakve fotografije, videozapise niti animacije, što su elementi koje danas ima gotovo svaka stranica. Ako imate potrebu za vlastitom stranicom za Vašu firmu, obrt ili bilo koju drugu djelatnost, obratite nam se s povjerenjem. Za Vas radimo moderne web stranice, koje su ujedno optimizirane za mobilne uređaje kako bi se ispravno prikazivale na njima. Više o ponudi izrade web stranica možete pročitati ovdje.