Koliko vrijede logotipi najpoznatijih svjetskih brendova?

poznati logotipi

Logotipi i slogani su neizostavni dio svih vodećih svjetskih kompanija u borbi za prepoznatljivost firmi i proizvoda na tržištu, a cijene za koje su kupljeni neki od najpoznatijih logotipa variraju od 15 do nekoliko stotina milijuna dolara. Svakako je zanimljivo i to da su mnogi do dobrog logotipa došli bez novčane naknade.
Jasno je da je dobar logo vrlo važan za promociju firme ili proizvoda, ali pogledom u cijene za koje su kompanije, poput Coca Cole, Nikea ili British Petrola, "dobile" neke od najpopularnijih logotipa jasno je da prodor na tržištu i nema uvijek direktnu vezu s njegovom cijenom.

Više

Vaša pjesma zvuči poznato (plagijati na domaćoj glazbenoj sceni)

mix pult

Još šezdesetih godina mnogi domaći pjevači su obrađivali talijanske pjesme ili francuske šansone. Ipak, redovno su potpisivali autore originalne glazbe. Tijekom osamdesetih se ustalio trend obrađivanja stranih pjesama, ali bez navođenja autora. Tada smo i po prvi put mogli čuti za "plagijate" u domaćoj glazbi.
Sam Plagijat (lat. plagere = oteti), označava čin prisvajanja ili kopiranja tuđeg pisanog, umjetničkog ili drugog kreativnog rada u svoj vlastiti, bilo djelomice ili u cijelosti, bez navođenja izvornog autorstva ili izvornika.

Više

Prva web stranica u povijesti interneta

prva web stranica

Jeste li se ikada zapitali kako je izgledala prva web stranica u povijesti interneta, te čemu je služila? Ako jeste, evo odgovora.
Kad kažemo Internet mi ustvari najčešće mislimo na World Wide Web (WWW). Sam Internet postoji još od 1969. godine kao globalna, fizička mreža za povezivanje i razmjenu podataka. Internetom su se znanstvenici služili punih 20 godina prije nego je ekipi s instituta CERN, kojoj je na čelu bio britanski fizičar Tim Berners-Lee, dozlogrdilo dopisivati se 'old school' poštom s kolegama iz svijeta.

Više