najpoznatiji svjetski logotipi

Logotipi i slogani su neizostavni dio svih vodećih svjetskih kompanija u borbi za prepoznatljivost firmi i proizvoda na tržištu, a cijene za koje su kupljeni neki od najpoznatijih logotipa variraju od 15 do nekoliko stotina milijuna dolara. Svakako je zanimljivo i to da su mnogi do dobrog logotipa došli bez novčane naknade.

Jasno je da je dobar logo vrlo važan za promociju firme ili proizvoda, ali pogledom u cijene za koje su kompanije, poput Coca Cole, Nikea ili British Petrola, "dobile" neke od najpopularnijih logotipa jasno je da prodor na tržištu i nema uvijek direktnu vezu s njegovom cijenom.
Britanski industrijski gigant British Petrol (BP) je 2001. godine svjetskom tržištu predstavio svoj novi logo "Helios". Žutozeleni cvjetić sa slovnim simbolima "bp" ovu kompaniju je koštao rekordnih 211 milijuna dolara. Ako logo i nije bio do tada neviđeno čudo grafičke tehnike, njegova cijena svakako je.

Američka savjetodavna kompanija "Accenture" je 2000. godine na tržište izašla s novim logotipom. Riječ je o nazivu kompanije ispisanim malim slovima sa strelicom iznad slova "t". Jednostavno, što grafičari preferiraju i što je poželjno na tržištu, ali možda i previše jednostavno s obzirom na to da je kompanija za ovaj redizajn platila 100 milijuna dolara.

Britanski BBC je dolaskom ere interneta i digitalne televizije 1997. godine odlučio promijeniti tada korišteni logo, jer su kose konture i šarenilo simbola pravili problem pri emitiranju na lošijim ekranima. Redizajner je jednostavno ispravio kockice u kojima piše "BBC" i uklonio viška detalje. To je, ustvari, bilo vraćanje na prvobitni logo star više od šest desetljeća, te je on danas jedan od najstarijih logotipa u upotrebi, a BBC je za njega platio 1,8 milijuna dolara.

Kompanija Pepsi je 2008. godine rebrendirala svoj logo, što ju je koštalo milijun dolara. Međutim, važno je dodati da je ova kompanija za rebrendiranje svih svojih proizvoda potrošila nevjerojatnih 1,2 milijarde dolara.

Grupacija Australia and New Zealand Banking Group (ANZ) je za svoj logo 2009. godine platila 15 milijuna dolara.

No sve ovo je sitniš, koliko je Symantec iskeširao za redizajniranje svog logotipa. Ova kompanija je definitivno ušla u povijest sa svojim redizajnom zaštitnog znaka kojeg je platila milijardu i 280 milijuna dolara.

Lista kompanija koje su "masno" platile svoje logotipe naravno da je duža od spomenutih, ali agencije koje se bave izradom grafičkih ikona mnogo novca zarađuju i na logotipima za različite sportske i druge manifestacije. Organizator Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine je za svoj logo platio 625.000 dolara, a logo Igara Commonweltha u Glasgowu koštao je blizu 100.000 dolara.

Međutim, nisu svi svjetski poznati logotipi plaćeni basnoslovnim količinama novca. Coca-Cola je primjerice svoj logotip dobila besplatno, odnosno popularni logo je izradio Frank Mason Robinson, knjigovođa osnivača kompanije Johna Pembertona daleke 1885. godine, koji je dao i ime ovom brendu.

Kompanija Google također nije platila ni cent za svoj logo, koji je djelo suosnivača kompanije Sergeya Brina. Logo je nastao 1998. godine i zadržao je svoj prvobitni izgled.

Twitter je svoj logo s ptičicom platio 15 dolara, koristeći se internet izvorom iStockphoto, a autor je za to dobio samo šest dolara. On je tek kasnije shvatio da je njegovo djelo postalo logotip jedne od najpopularnijih društvenih mreža, međutim mala mu je korist bila od toga.

Još jedan zanimljiv slučaj je i kompanija Nike, koja nije skupo platila svoj logo, ali se autor, na kraju, ipak obogatio zbog toga. Naime, studentica grafičkog dizajna Carolyn Davidson je 1971. godine kreirala logo kompanije Nike, za što je plaćena 35 dolara. Kako se logo pokazao pravim pogotkom, kompanija je autoricu nagradila zlatnim satom i s dijelom dionica kompanije, koje tada nisu vrijedile mnogo. Danas te dionice vrijede više od 600.000 dolara.

Izrada logotipa kod nas je daleko povoljnija od ovih basnoslovnih cifri koje su pojedine firme plaćale za svoje. Pa zato ako imate potrebu za izradom logotipa ili pak imate postojeći, ali vam nije dovoljno dobar te bi željeli novi, slobodno nam se obratite. U kratkom vremenskom razdoblju imat ćete novi logo i to za vrlo povoljnu cijenu. Više o ponudi izrade logotipa možete pročitati ovdje.