najskuplji fontovi

Dali ste se ikada zapitali koliko koštaju ekskluzivni fontovi koji su posebno rađeni po narudžbi za naručitelja. Cijene, takvih fontova naravno znaju varirati, od dizajnera koji ih je radio, do klijenta koji ih je naručio, ali u pravilu se radi o velikim svotama novca. Mi ćemo se ovom prilikom osvrnuti na najskuplje fontove koji se mogu naći na tržištu.

Najskuplji komercijalni font koji su prodaje preko jedne od najvećih baza fontova MyFonts je JHA Bodoni Ritalic, te je za njega potrebno izdvojiti ni manje, ni više nego ravno 5000 dolara. Dizajneri koji prodaju svoje fontove putem MyFontsa mogu ih cijeniti koliko žele, pa je tako autor ovoga očito stavio cijenu APP (ako prođe-prođe), jer je teško za vjerovati da je itko ikad kupio ovaj font za ovakvu cijenu, prvenstveno iz razloga jer je dostupan svima i s kupovinom istog se ne dobiva na ekskluzivnosti samog fonta. Tako nam se sve čini da je Jan Henrik Arnold, ne samo dobar dizajner fonta slova, nego i vrlo domišljat trgovac.
Izuzev ovog fonta, postoje ekskluzivni fontovi, a među njima je font Lexicon već dugi niz godina na samom vrhu cjenika The Enschede Font Foundry. Za njega je potrebno izdvojiti 4996 dolara, u stopu ga prati font Trinite koji dođe 4685 dolara, a tu je pri samom vrhu cjenika i font Ruse kojem je cijena 4528 dolara.

Sigurno se pitate u čemu je caka. Zbog čega su ovi fontovi po nekoliko desetaka, pa i stotina puta skuplji od drugih fontova koji se mogu naći u komercijalnoj prodaji. Svakako postoje razlozi, a oni se najviše manifestiraju u:

Isključivosti - Postavljanjem tako visokih cijena fonta dobiva se na ekskluzivnosti. Ovi fontovi se rijetko vide u tisku, što ih čini posebnima i atraktivnim svaki put kad ih vidite.

Kontroli kvalitete - Postavljanjem tako visoke cijene fonta, sa sigurnošću se može tvrditi da ovi fontovi neće doći svakom wannabe dizajneru / fušeru u ruke. S ovim fontovima rade isključivo samo kvalitetni dizajneri, dizajnerski studiji, te tiskare.

Lexicon je dizajnirao nizozemski font dizajner Bram de Does. Iako je Does dizajnirao samo dva fonta u svojoj karijeri, on se smatra najkvalitetnijim font dizajnerom ikad. Njegov prvi font Trinite, napravljen je 1982. godine. Nakon fonta Trinite, Bram de Does je tvrdio da više nikad neće napraviti neki font, no kako to obično biva, promijenio je svoje mišljenje već 1989. godine., te je za potrebe izrade rječnika nizozemskog jezika izradio font Lexicon.

Ako razmišljate poslovno,odmah vam je računica u glavi, gdje se pitate, ako font košta skoro pet tisuća dolara, koliko onda u konačnici dođe kompletan projekt i tko si ga može priuštiti. Odgovor je jednostavan, tek rijetki i to s velikim financijskim budžetom. Međutim za onu tvrtku koja ulaže godišnje velike svote novca na marketing, plaćanje nekoliko tisuća za jedinstveni font slova je ustvari ulaganje u posao.

Ako imate potrebu i želju da se neki projekt odradi s ovim ekskluzivnim fontovima, budite slobodni te nam pošaljite upit ovdje.