responzivni web dizajn

S porastom mobilnih uređaja, poput pametnih telefona i tableta, te sve većom upotrebom mobilnih uređaja preko igrica, aplikacija, društvenih mreža, danas je više nego bitno da su vaše poslovne web stranice mobilno optimizirane/prilagođene, kako bi vaši klijenti i potencijalni kupci jednostavno pregledavali i došli do informacije koju traže, bez obzira koju vrstu uređaja koriste (telefon, tablet, stolno računalo ...).

Što je uopće responzivni web dizajn (RWD)?
Stranice su responzivne (eng. responsive) ako se prilagođavaju uređaju, odnosno veličini ekrana. Takve stranice vam omogućavaju dobro korisničko iskustvo, bez obzira na uređaj koji koristite za pregledavanje. Umjesto da razvijate zasebnu, mobilnu verziju stranica, koristite li responzivne tehnike, vaše stranice će se automatski prilagoditi rezoluciji. Ako ovaj tekst čitate na stolnom ili laptop računalu, probajte promijeniti veličinu preglednika u kojem upravo čitajte ovaj tekst, kako bi provjerili je li ova stranica responzivna…
Mobilno korištenje interneta je u porastu
Sve veći broj ljudi (mlađih i starijih) koristi pametne telefone, a 60% prometa web stranica dolazi preko mobilnih uređaja. U stvari, na zemlji ima više mobilnih uređaja nego ljudi. I svaki mjesec mobilno korištenje sve više raste, tako da će sve više potencijalnih kupaca i klijenata posjetiti vašu web stranicu preko mobilnog uređaja. Ako će zadovoljstvo pregledavanjem vaše web stranice biti nezadovoljavajuće, mišljenje o vašem proizvodu će najčešće biti lošije, te je vjerojatno da će posjetiti web stranicu vaše konkurencije.
Kupnja preko mobilnih uređaja kontinuirano raste
Online kupnja je jednostavnija nego sjesti u auto, voziti do trgovine, tražiti parking. Puno je lakše ako to možete obaviti iz udobnosti vašeg naslonjača. 80% kupaca redovito koristi svoje pametne telefone za online kupnju. 70% kupaca koristi pametne telefone u trgovinama i na odmoru. Ako vaš proizvod nije jednostavno pronaći preko pametnog telefona, propuštate dosta prodajnih prilika.
Društvene mreže povećavaju broj mobilnih posjetioca
Preko 55% interakcije na društvenim mrežama danas se odvije putem mobilnih uređaja. Dijeljenje poveznica putem društvenih mreža poput Facebook-a, YouTube-a, Twitter-a ili Google Plus-a prema vašoj web stranici dovesti će do još većeg prometa vaše web stranice preko mobilnih uređaja. Dakle, ako je u vašoj poslovnoj strategiji i pojava na društvenim mrežama, napravite vašu web stranicu responzivnom.
Responzivne web stranice poboljšavaju SEO rangiranje
Responzivni razvoj je nešto što Google preporučuje za web stranice. Po Google-u, responzivne web stranice će biti bolje rangirane na tražilicama zato što pružaju bolje korisničko iskustvo nego stranice koje nisu mobilno optimizirane. Ujedno Google voli da se koristi jedinstveni URL nasuprot posebnog URL-a za mobilnu stranicu. Nadalje, Google tražilica sada ima zaseban algoritam za mobilne stranice, što znači da, bez obzira na to što su vaše stranice dobro pozicionirane na pretraživačima stolnih računala, taj isti rank neće imati i na mobilnim uređajima. Ovo pitanje postaje sve važnije, jer mobilna pretraga je već prestigla pretragu sa stolnih računala. Ako smatrate da je SEO (search engine optimization) bitan, bolje je da imate responzivnu web stranicu.
Jednu stranicu je jednostavnije održavati i povećati ROI
Još uvijek dosta tvrtki ima dvije web stranice, jedne glavne i druge prilagođene samo za mobilne uređaje. Ovo je bila uobičajena praksa dok responzivni razvoj nije postao preferirana metoda. To znači da morate administrirati i ažurirati više verzija - neefikasno. S responzivnim web dizajnom, vaša stranica će se prilagoditi bilo kojem uređaju, pružajući odgovarajući izgled i sadržaj koji najbolje odgovara posjetiocu. To ujedno znači i da će vaša tvrtka imati samo jednu web stranicu koju mora administrirati i održavati, morat će te sadržaj unašati samo jednom. U konačnici to znači manje troškova za administriranje web sadržaja i veći ROI.
Responzivne web stranice pružaju bolje korisničko iskustvo
Ima više poslovnih razloga zašto implementirati responzivni dizajn, ali svi u konačnici vode tome da bi pružili bolje korisničko iskustvo vašim posjetiocima. Responzivna stranica znači da nema više "zumiranja", "scroll-anja" lijevo/desno kako bi u potpunosti mogli vidjeti samu web stranicu. Ujedno bolje korisničko iskustvo doprinosi i smanjenju stope napuštanja vaše web stranice te povećava bolju percepciju proizvoda..

Ako imate potrebu za vlastitom stranicom za Vašu firmu, obrt ili bilo koju drugu djelatnost, obratite nam se s povjerenjem. Za Vas radimo moderne web stranice, koje su ujedno optimizirane za mobilne uređaje kako bi se ispravno prikazivale na njima. Više o ponudi izrade web stranica možete pročitati ovdje.